Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

7 Monsterneming van kaas

7.1 Algemeen

In dit hoofdstuk zijn geen algemene bepalingen opgenomen.

7.2 Procedures en ambtelijke werkzaamheden

In de volgende tabel vindt u hoe u te werk moet gaan bij het nemen van kaasmonsters.

Tabel 11: Kaasmonsters nemen

Gewicht van de kaas
Wijze van monsterneming
< 1.000 gr
Neem tenminste twee hele kazen of kleinhandelsverpakkingen als monster. Zorg ervoor dat het totale monster tenminste 500 g bedraagt.
≥ 1.000 gr
< 10 kg
Neem indien mogelijk twee hele kazen als monster. Als de grootte van het monster niet in verhouding staat tot de grootte van de totale partij kunt u volstaan met één hele kaas, die dan tevens als 2 e monster kan dienen. Stuur de kaas in zijn geheel op.
≥ 10 kg
Neem tenminste één hele kaas als monster. Deze kaas kan tevens als 2 e monster dienen. Stuur de kaas in zijn geheel op.

7.3 Nadere bepalingen

Als u monsters moet nemen van kaas in bergingsmiddelen die pekel bevatten, moet u altijd een hele verpakking als monster opsturen. Deze kaas moet steeds bij een temperatuur van 7ºC worden bewaard. Bij een hogere temperatuur trekt er namelijk vocht uit de kaas, waardoor het gewicht ervan afneemt.

7.4 Uitzonderingen

In dit hoofdstuk zijn geen uitzonderingen opgenomen

7.5 Strafbepalingen

In dit hoofdstuk zijn geen strafbepalingen opgenomen.